Calderon Castellanos, Ana MireyaAna MireyaCalderon CastellanosBarbosa Acosta, Astrid LorenaAstrid LorenaBarbosa AcostaGonzalez Garcia, JenniferJenniferGonzalez GarciaEspitia Urrego, Myriam LorenaMyriam LorenaEspitia UrregoArenas Perez, NayibeNayibeArenas PerezAparicio, SorayaHurtado Arango, Claudia2025-08-052025-08-052008-11-30https://repositorio.unicoc.edu.co/handle/SII-Unicoc/853The oral cavity is closely related to the rest of the body, both morphologically and functionally. Any alteration in the functional biological complex can impact the oral cavity. Eating disorders produce various alterations that occur in the oral cavity. Therefore, excessive food consumption and fasting contribute to the degeneration of all hard and soft tissues, which are represented in various pathologies such as caries, severe dental erosion, gingivitis, cheilosis, and periodontitis, among others. Eating disorders (EDs) have increased in industrialized Western countries in recent decades (0.5 to 1%), with the vast majority occurring in women of middle or high socioeconomic status, with an average age of onset in 85% of cases between 13 and 20 years (Marin, B, 2002). Traerbert and Moreira (2001) indicate that, in England, the prevalence of Anorexia Nervosa varies between 0.1 and 1% of women, with 4,000 new cases per year. According to L. Lo Muzio et al. (2007), the incidence has increased considerably in recent years, affecting the quality of life, especially among young women. Its prevalence worldwide is 0.1 to 1% for anorexia and 1% to 10%. In Colombia, the prevalence of anorexia is 2.3%, and that of bulimia is 0.1%. Medellín (33.5% of at-risk students) and Bogotá (19.7% of university students) are the most frequent cities (Donager, 2003).La cavidad oral está estrechamente relacionada con el resto del organismo, tanto en el aspecto morfológico como en el funcional. Cualquier alteración del complejo biológico funcional puede repercutir en la cavidad oral. Los trastornos de la conducta alimentaria producen diferentes alteraciones que se presentan en la cavidad oral, por ello el consumo de alimentos y el ayuno excesivo contribuyen a la degeneración de todos los tejidos duros y blandos, que se ven representados en diferentes patologías como caries, erosión dental severa, gingivitis, queilosis y periodontitis entre otras. Los trastornos de la conducta alimentaria (TCA) han aumentado en países occidentales industrializados en los últimos decenios (0.5 a 1%), produciéndose la gran mayoría de ellos en mujeres de nivel socioeconómico medio o alto, con una edad promedio de inicio en el 85% de los casos, entre 13 y 20 años (Marin, B, 2002). Traerbert Y Moreira, 2001, indica que, en Inglaterra, la prevalencia de Anorexia Nerviosa varía entre 0,1 y 1% mujeres, Con 4.000 nuevos casos por año. Según L Lo Muzio y colaboradores., 2007, la incidencia ha aumentado considerablemente en los últimos años afectando la calidad de vida especialmente de las mujeres jóvenes. Su prevalencia en el mundo es de 0,1 a 1% para la anorexia y de 1% a 10% en Colombia la prevalencia de anorexia es de 2,3%, y de bulimia de 0,1%, siendo Medellín (33,5% de estudiantes en riesgo), y Bogotá (19,7% de los estudiantes universitarios) las ciudades de mayor concurrencia (Donager, 2003).48 pp.application/pdfesManifestaciones oralesAnorexiaBulimiaxerostomíaCaries dentalInvestigación Bibliográfica DocumentalManifestaciones orales de trastornos de la conducta alimentaria (Revisión de Literatura)Oral manifestations of eating disorders (Literature Review)text::thesis::bachelor thesisTO-BOG-20082-1170Oral manifestationsAnorexiaBulimiaxerostomiatooth decayopenAccess