Diaz Alvarez, AlejandraAlejandraDiaz AlvarezGallo Arbelaez, Angela MariaAngela MariaGallo ArbelaezOviedo Sánchez, Oscar DavidOscar DavidOviedo SánchezPuerto Rodriguez, Luisa FernandaLuisa FernandaPuerto RodriguezRamirez Cortez, Paula AndreaPaula AndreaRamirez CortezRodriguez Alvarado, Leydi MarcelaLeydi MarcelaRodriguez AlvaradoRomero Salamanca, Diana JohannaDiana JohannaRomero SalamancaRuales Tejada, SandraSánchez Mendoza, FreddyPachón Rodríguez, Mónica2025-08-012025-08-012005-05-08https://repositorio.unicoc.edu.co/handle/SII-Unicoc/772pH is one of the main factors determining the survival and growth of microorganisms during the processing, storage, and distribution of foods for human consumption. Sweets consumed by children vary in pH between acidic and alkaline. According to the literature, there is an association between the consumption of sweets with a pH below 5.5 and the early onset of erosion and loss of surface microhardness in tooth enamel. This proposal analyzes the acidity levels present in hyperacidic sweets commonly consumed by children. It is based on a confectionery sample, in which pH levels above certain thresholds were found, which can be a causal agent of the loss of surface microhardness associated with tooth enamel erosion. It is assumed that some of the sweets preferred by children at the pediatric dental clinic of the Colombian Dental College may present hyperacidity not declared on their packaging. The objective is to evaluate, through laboratory analysis, four samples of recognized brands of hyperacidic sweets with the greatest advertising impact on children, as well as their impact on observable changes in surface hardness in primary teeth of children without dental pathology.El pH es uno de los factores principales que determinan la supervivencia y el crecimiento de los microorganismos durante el procesamiento, almacenamiento y distribución de los alimentos de consumo humano. Los dulces que consumen los niños varían su pH entre ácido y alcalino. Segun la literatura existe una asociación entre consumos de dulces con pH inferior a 5,5 y la aparición temprana de erosión y pérdida de microdureza superficial en el esmalte dentario. La presente propuesta trata del análisis de los niveles de acidez presentes en dulces hiperacidos de usual consumo en niños. Se basa en una muestra de confitería, en la cual se encuentra niveles de pH por encima de los determinados umbrales que pueden llegar a ser agente causal de la pérdida de microdureza superficial asociada con la erosión del esmalte dental. Se asume que algunos de los dulces preferidos por los niños en la clínica odontopediátrica del Colegio Odontológico Colombiano, pueden presentar hiperacidez no declarada en sus empaques. El objeto es evaluar mediante un análisis de laboratorio cuatro muestras de marcas reconocidas de dulces hiperacidos y con mayor impacto publicitario sobre la niñez, igualmente su incidencia en cambios observables a nivel de la dureza superficial, en dientes temporales de niños sin presencia de patología dentaria104 pp.application/pdfesMicro durezapHErosión dentalDulce hiperacidoEfecto erosivoInvestigación de campoEfecto erosivo valorado a traves de la microdureza superficial del esmalte dentario en dientes temporales producido por cuatro dulces hiperacidosErosive effect assessed through the surface microhardness of dental enamel in temporary teeth produced by four hyperacidic sweetstext::thesis::bachelor thesisTO-BOG-20051-1079MicrohardnessEnamel erosionhiper acid candyerosive effectopenAccess