Carmona, Leidy YurannyLeidy YurannyCarmonaFernández Corredor, NeylaNeylaFernández CorredorGallardo Vélez, María del MarMaría del MarGallardo VélezLopez Astaiza, MaximilianoMaximilianoLopez AstaizaMarmolejo, Leidy DayanLeidy DayanMarmolejoPáez Espinoza, Leidy DianaLeidy DianaPáez EspinozaRodriguez, Leidy JohannaLeidy JohannaRodriguezSánchez Mendoza, FreddyRuales Tejada, Sandra Liliana2025-08-012025-08-012005-05-10https://repositorio.unicoc.edu.co/handle/SII-Unicoc/779To determine the changes in salivary pH of child patients of the Colombian Dental College between 6 and 9 years of age before and after consumption of two types of commercially available hyperacidic candies. The child population is constantly faced with a series of risks to their oral health through the consumption of products that are detrimental to their diet and the nutrition they need during their developmental stages. Only the promotion and prevention of problems such as dental erosion and the resulting tooth loss can improve the oral health of children and adults. This promotion and prevention campaign must be based on concrete scientific data that prove the veracity of the claims against risk-causing products. Among these sugary foods, sugary drinks, edibles, and, in general, gums, chewing gum, and candies stand out, as they are the most preferred by children. Among children's preferences, the demand for the acidic flavor in sweets stands out. The main chocolate, confectionery, candy, and snack industries in Colombia offer brands that offer hyperacidic flavors. Hyperacidity is considered a major risk factor for damage and injury to tooth enamel. Therefore, the constant consumption of hyperacidic sweets gradually contributes to the generation of erosive effects represented by the decrease in the surface microhardness of primary teeth. High consumption of hyperacidic sweets appears to be correlated with elevated levels of bacterial plaque, dental erosion, and subsequent tooth loss.Determinar los cambios en el pH salival de niños pacientes del Colegio Odontológico Colombiano entre 6 y 9 años pre y post consumo de dos tipos de dulces hiperácidos de marcas comerciales. La población infantil está enfrentada de manera permanente a una serie de riesgos para su salud oral a través del consumo de productos negativos para su dieta y la necesaria nutrición en etapa de desarrollo. Solo la promoción y prevención de problemas como la erosión dental y la consecuente pérdida de dientes pueden llegar a permitir elevar los niveles de salud oral del niño y del adulto. Esta promoción y prevención debe sustentar sus campanas con base en datos concretos de carácter científico que prueben la veracidad de las afirmaciones en contra de los productos generadores de riesgo. Entre este azucarados tipo de alimentos se destacan las bebidas dulces, los comestibles y, en general, las gomas, chicles y confites que cuentan con la mayor preferencia entre los niños. En el gusto infantil destacándose la demanda por el sabor ácido en dulces. Las principales industrias de chocolatería, confitería, dulces y pasabocas cuentan en Colombia con marcas que ofrecen sabores hiperacidos. La hiperacidez se considera un importante factor de riesgo de daño y lesiones en el esmalte dental. Por ello el efecto del constante consumo de dulces hiperacidos contribuye de paulatina a la generación de efectos erosivos representados en la disminución de la microdureza superficial de dientes temporales. El alto consumo de dulces hiperacidos parece estar correlacionado con elevados índices de placa bacteriana, erosión dental y posterior pérdida de piezas dentales.88 ppapplication/pdfesphsalivaErosión dentalHiperacidezPh de la SalivaInvestigación de campoAnalisis de cambios del PH salival en pre y post consumo de dulces hiperacidos en pacientes de 6 a 9 años del COCAnalysis of salivary pH changes before and after consumption of hyperacidic sweets in patients aged 6 to 9 years at the COCtext::thesis::bachelor thesisTO-BOG-20051-1054salivadental erosionhyperacidityopenAccess