Ocampo Buitrago, María CristinaMaría CristinaOcampo BuitragoTorres Sanmiguel, William Peter2025-09-222025-09-222018-05-30https://repositorio.unicoc.edu.co/handle/SII-Unicoc/1116The native potato has survived to this day in its diverse shapes and colors thanks to the care and dedication of farmers who have preserved the extraordinary diversity of shapes, colors, flavors, and textures of this important tuber since the Inca and its predecessors. The native potato, with its hundreds of varieties, as well as the ancestral knowledge and techniques associated with its cultivation and management of the agricultural landscape, is one of the greatest treasures enjoyed by the rural communities residing in this beautiful country, Colombia. This potential treasure is only just beginning to be appreciated for its high nutritional value, which is why it is important to incorporate this product into value chains to conserve its biodiversity and provide greater added value. This paper presents a business plan based on native potato seeds in the municipalities of Cajicá and Chía in the department of Cundinamarca. This project aims to design a business plan for the production and distribution of native potatoes to restaurants in the municipalities of Cajicá and Chía in Cundinamarca, primarily focusing on improving the conditions and production processes for this product, as it is not readily available on the market. The study areas were the municipalities of Cajicá, Chía, Sopo, Pacho, Tunja, Ventaquemada, Turmequé, and Une, which are municipalities where native potatoes are grown and where they are planned to be marketed.La papa nativa, ha llegado a nuestros días con sus diversas formas y múltiples colores gracias al cuidado y dedicación del agricultor que ha preservado por muchos años una extraordinaria diversidad de formas, colores, sabores y texturas de este importante tubérculo desde épocas incaicas y predecesores. La papa nativa, con sus cientos de variedades, así como los conocimientos y técnicas ancestrales asociados al cultivo y el manejo del paisaje agrícola, son uno de los mayores tesoros con que cuentan las comunidades campesinas que residen en Colombia bello país. Tesoro potencial que recién empieza a ser valorado por su alto valor nutritivo, por lo cual es importante la incorporación de este producto en cadenas de valor con la finalidad de conservar su biodiversidad y darle mayor valor agregado. El presente trabajo trata de un plan de negocios basado en las semillas de papa nativa en los municipios de Cajicá y Chía en el departamento de Cundinamarca. Con el presente proyecto se pretende diseñar un plan de negocio de producción y distribución de papa nativa en los restaurantes de los municipios de Cajicá y Chía en Cundinamarca, orientando principalmente a mejorar las condiciones y procesos productivos de este producto ya que no se encuentra en el mercado. El área de estudio fueron los municipios de Cajicá, Chía, Sopó, Pacho, Tunja, Ventaquemada, Turmequé y Une que son municipios en los que se tiene cultivo y en los que se piensa comercializar.43 ppapplication/pdfesPapa nativaAgricultorConservaciónBiodiversidadPlan de negociosProducciónDistribuciónInvestigación de campoComercialización de papa nativa en los municipios de Chía y Cajicá. Plan de NegocioMarketing of native potatoes in the municipalities of Chía and Cajicá. Business Plantext::thesis::bachelor thesisTNE-BOG-20181-001Native PotatoFarmerConservationBiodiversityBusiness PlanProductionDistributionopenAccess