Cabrera Marroquin, Yuliana LisdayYuliana LisdayCabrera MarroquinGuevara Bermudez, Oscar AndresOscar AndresGuevara BermudezArdila Duarte, GerardoGarzón Vergara, Hernan Santiago2025-05-062025-05-062024-05-24https://repositorio.unicoc.edu.co/handle/SII-Unicoc/272The inflammatory and dysbiotic nature of gluten intolerance (GI) and periodontitis may raise some relationships. Gluten sensitivity (GS) is a less severe form of GI that is generally not diagnosed because it presents with nonspecific symptoms. The consumption of gluten in a patient with GS generates intestinal dysbiosis and inflammation that can aggravate the periodontal condition due to the gum-intestine connection. Objective: To correlate the periodontal diagnosis and the gluten intolerance test in patients from the UNICOC periodontics clinic. Methodology: Descriptive observational study. Clinical and radiographic assessment to determine a periodontal diagnosis. Taking the paraclinical examination RAST gluten allergen test F79. Inclusion criteria: Adult patients with a diagnosis of Periodontitis stage III and IV, systemically healthy, over 18 years of age, non-smokers or ex-smokers for at least 6 months. Exclusion criteria: patients with a declaration of gluten-free diet and with a previous diagnosis of GI. Excel software was used for data collection. Results: 36 patients included, 17 men, 19 women, 25 with periodontitis stage III grade B or C and 11 with periodontitis stage IV grade B or C. All patients obtained a result less than 0.10 KU/L (Class 0): indicates gluten tolerance. Conclusion: IG was not associated with the development of periodontitis in the patients examined. However, it is important to consider that a comprehensive analysis of the diet could reveal that not only gluten consumption could provoke inflammatory responses, but also an imbalance in the intake of certain nutrients, in addition to dietary and genetic factors specific to each population.La naturaleza inflamatoria y disbiótica de la intolerancia al gluten (IG) y periodontitis pueden suscitar alguna relación. La sensibilidad al gluten (SG) es una forma menos grave de IG que generalmente no es diagnosticada porque cursa con síntomas inespecíficos. El consumo de gluten en un paciente con SG genera disbiosis intestinal e inflamación que puede agravar la condición periodontal por la conexión encía-intestino. Objetivo: Correlacionar el diagnóstico periodontal y la prueba de intolerancia al gluten en pacientes de la clínica de periodoncia de UNICOC. Metodología: Estudio observacional descriptivo. Valoración clínica y radiográfica para la determinación de un diagnóstico periodontal. Toma de examen paraclínico RAST test alergeno al gluten F79. Criterios de inclusión: Pacientes adultos con diagnóstico de Periodontitis estadio III y IV, sistémicamente sanos, mayores de 18 años, no fumadores o exfumadores de al menos 6 meses. Criterios de exclusión: pacientes con declaración de dieta libre de gluten y con diagnóstico previo de IG. Se utilizó el software Excel para la recolección de datos. Resultados: 36 pacientes incluidos, 17 hombres, 19 mujeres, 25 con periodontitis estadio III grado B o C y 11 con periodontitis estadio IV grado B o C. Todos los pacientes obtuvieron un resultado menor a 0.10 KU/L (Clase 0): indica tolerancia al gluten. Conclusión: La IG no se asoció con el desarrollo de periodontitis en los pacientes examinados. No obstante, es importante considerar que un análisis exhaustivo de la dieta podría revelar que no solo el consumo de gluten podría provocar respuestas inflamatorias, sino también un desequilibrio en la ingesta de ciertos nutrientes, además de factores dietéticos y genéticos específicos de cada población.63 pp.application/pdfesPeriodontitisGlutenIntolerancia al glutenInvestigación de campoRelación entre la intolerancia al gluten y la periodontitisRelationship between gluten intolerance and periodontitistext::thesis::bachelor thesisTPE-BOG-20241-131PeriodontitisGlutenGluten intoleranceopenAccess